Chemetall Kft., alkalmazástechnikai vegyész

PuhrKaroly basfPuhr Károly vagyok, 27 éves. Alapképzésemet az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Természettudományi Karának vegyész szakán szereztem 2012-ben. Jelenleg pedig utolsó éves mesterszakos hallgatója vagyok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vegyész- és biomérnöki karának, ahol vegyipari folyamatmérnöki specializáción fogok végezni.
3 éve dolgozom a BASF-nál alkalmazástechnikai vegyészként, ahol az általunk fejlesztett vegyszereket, és ezek alkalmazásából létrejövő technológiák beüzemelésével és rendszeres felügyeletével foglalkozom országon belül és kívül egyaránt. Munkám 80 - 85%-ban ipari tevékenység, és 15 - 20 % irodai, adminisztratív feladat.
 
Az alapképzésemet tekintve, gyógyszerhatóanyag-kutatatással kellene (kellett volna) foglalkoznom. Azonban az egyetemen eltöltött több éves labormunka üteme nem teljesen elégítette ki személyes fejlődésemet, ezért munkát vállaltam ipari környezetben, hogy belekóstoljak egy számomra sokkal érdekesebbnek tartott világba, amit így utólag visszagondolva nem bántam meg, sőt, nem tartanék ott ahol. Fiatalon volt lehetőségem belekóstolni a laborfejlesztések és nagyipari tevékenységek előnyeibe és hátrányaiba, de természetesen az út még hosszú…
 
Szabadidőmben a fölösleges energiáimat vagy az esetleges stresszesebb időszakot úszással, vízilabdázással és kispályás futballmérkőzésekkel vezetem le. De olykor csendesebb hobbimmal kötöm le magam, ami a főzés vagy a könyvolvasás.
 
Hezitálás nélkül elfogadtam a felkérést a TechCsajok programba főnököm beleegyezését követően, aki szintén egy vegyészmérnöki végzettséggel rendelkező hölgy. Hallgatóként  volt lehetőségem felmérni, hogy a nemek aránya az előadásokon még sajnos a férfiak oldalára billenti a mérleg nyelvét, úgy gondolom, hogy az ilyen nyilvános fórumok a legjobbak arra, hogy kicsit közelebb hozzuk ezt a világot a lányokhoz. Manapság már nincsenek erős határvonalak abban, hogy melyik nemnek milyen fajta munkát kellene végeznie, vagyis milyen irányban orientálódjon. Egyébként ezt a pályát is a gimnazista kémia tanárnőmnek köszönhetem, aki meglátta bennem a lehetőséget, mindamellett, hogy nem voltam egy jó magatartású egyén, sőt. Szavai visszacsengenek mind a mai napig: "Károlyom, ne feledd: az élet kémia!"